–  You’re implying that a group composed entirely of female animals will… breed?

– No, I’m, I’m simply saying that life, uh… finds a way.

(Jurrasic Park, 1993)

Život ne poštiva uvek zakone biologije. U kalifornijskom jezeru Mono su neke bakterije odlučile da i dalje žive i da moraju da apsorbuju otrovni arsen umesto fosfora, u Japanu je neka preistorijska nabrana ajkula prodefilovala priobaljem i pokazala da je njena vrstu tu, živa i zdrava, još od kasne krede, a u Beogradu su se pojavili Threesome i snimili album godine, unatoč svemu što ih (nas) okružuje, potvrđujući još jednom teoriju da je život jednostavno neuništiv.

 

LP “Adriatica” je sve što je nemoguće da jeste. Vrhunski surf prepun života, simfonija za dve gitare i bubanj, intergalaktičko putovanje u jednom pravcu, najlepši snovi pretočeni u zvuke. Njihovo zadovoljstvo se širi kao cunami, ali nema opasnosti od ovog talasa, sem dobrog raspoloženja koje vas možda zatekne nespremne. Znam da mene jeste. Tehnički i idejno, Threesome su već dostigli zrelost kvalitetnog surf benda, a takvih nema puno danas. Činjenica da su The Bambi Molesters 350 kilometara zapadno ništa ne pojašnjava, naprotiv. To samo život pronalazi načine.

Svaka od 12 pesama na albumu je Roršahov test za slušaoca. Meni se kod prve pesme ukazao Bert Rejnolds sa VHS kasete “Smoki i bandit” pogledane jedini put davne 1981. u Stobreču kraj Splita, potom su misli odlutale do vetrovite plaže na poluostrvu Long Bič gde smo prvi put videli Pacifik, pa gledanje prvog Betmena (Adam Vest, naravno!!) u iznajmljenom stanu u Sijetlu, i tako dalje, dokle dužina albuma dopusti. Mašta i optimizam su tajni aditivi ovog izdanja. Mračni Talas koji se nadvija nad ovom našom nesretnom stvarnošću i najavljuje potop, Threesome doživljavaju kao izazov za jednu vrhunsku surfersku bravuru, vožnju ispod talasa, preslušajte First Wave, to je to, to je tube ride, uprkos svemu, imamo jedan život i uživaćemo u njemu.

Ova ploča je tako, u svakom pogledu izuzetak, počevši od činjenice da uopšte postoji. Izašla je prvo samo na vinilu (!), predivnom crvenom prozirnom vinilu, i uz nju stiže i veliki poster sa crno-belom fotografijom malog ostrva na nekom dalekom mestu do kog samo rilne Adriatike vode. Threesome su već tamo, i mažu voskom svoje daske. Jedan je život.